keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Sadonkorjuun aika



Olen niin ihastunut noihin hurjannäköisiin pikkueläimiin, että heti kun kannoin lapsen päiväunille (vieläkin kuuluu vastalauseita ja aktiviteettitaso sängyssä on mylläävä), kaivoin esiin piparkakkutalo-tallirakennuksen ja aloin asetella niitä dynaamisiin asentoihin lattialle, mielessä hienot, opiskeluaikaiset projektit, joissa aina joku onnistui tekemään jostain aivan arkisesta jotain upeaa ja hienoa, rajua ja uusilla silmillä näkevää. No, näistä tuli ihan tavallisia muovieläimiä lattialla. Mutta aika pelottavia ilmeitä, lampaalla on niin hehkuvan punaiset silmät ja koiralla näköjään myös. Eniten kuitenkin pelottaa se mielikuva tehtaasta, jossa ne on valmistettu - pienistä siveltimistä, jotka niitä silmiä maalaavat. Siveltimien pitävien käsien kokoa en haluaisi miettiä, mietin silti kuitenkin.

Toisenlaisia eläimiä, siis aitoja ja eläviä maatilan eläimiä, on luvassa päiviin ihan pian. En ole saanut aikaiseksi pyöräiltyä muutaman kilometrin päähän lehmäretkelle, vaikka tytär huutelee muuta ja arvostaisi aivan varmasti tapaamista lehmien kanssa. Ensi viikonloppuna täällä järjestetään Skördemarknad, siis Sadonkorjuumarkkinat, jossa on mukana kolmattakymmentä maatilaa, ravintolaa sekä pienyrityksiä. Tiloilla on avoimet ovet, eläimiä saa käydä katselemassa, joka paikassa myydään paikallisia käsitöitä, lampaan- ja lehmänvuotia, hilloja, mehuja, leipomotuotteita, ruokaa, koruja. Esimerkiksi Ulfsby Gårdissa Jomalassa, joka on luomutila ja aivan ihana tilausravintola, on jo monena vuotena ollut mm. näytillä veteraanitraktoreita ja poniajelua (puhumattakaan makoisasta spaghetti-lammas-bolognesesta...); Bolstaholmin tila Getassa on panostanut lapsiperheisiin lukuisilla aktiviteeteilla - rodeohärkäratsastusta, polkutraktorirallia, ilmakivääriammuntaa, aarteenetsintää heinäkasoista, muutamia mainitakseni.

Kivointa ovat kaikki makumaistiaiset tilan omista tuotteista; eläimet hanhista ja kanoista lampaisiin ja karvaisiin lehmiin; mahdollisuus ostaa lihaa suoraan tiloilta (lampaan jauheliha on aivan jumalattoman hyvänmakuista); puhumattakaan syksyisestä auringosta, joka paistaa matalalta ja kultaisena. Tänä vuonna silmiin osui Marskogens Lamm Pålsbölessä, joka järjestää kaiken muun ohella suunnistusta lammashaassa, sekä Haddnäs Gård Lemlandissa, jossa pääsee tunnin välein "ennen pimeän tuloa" lehmäsafarille. Olisi kiva käydä myös hevostiloilla. Jungfrun hevostilalla Lemlandissa on luvassa kylänraitin varrella kauniissa lehdossa myytäviä tuotteita, muun muassa vuohenjuustoa ja betonituotteita; Stall Twilightissa on luvassa kaikkien eläinten ja markkinoiden lisäksi jopa latotanssit. Luvassa taitaa olla pitkä ja mehukas viikonloppu, tuntuu että markkinat muuttuvat vuosi vuodelta runsaammiksi. Nyt tänne pitäisi kaikkien turistien tulla, minä kutsun!
(Ai niin: nettiosoite markkinoille on http://www.skordefest.ax/)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti