tiistai 29. marraskuuta 2011

Pikkujoulu ja pikkujoulujen odotus



Viime viikonloppuna täällä vietettiin pikkujoulua. Pikkujoulun viettäminen juurikin tiettynä päivänä ei ole ollut minulle tuttua aiemmin, mutta tässä valtakunnassa sitä vietetään juurikin nyt menneenä viikonloppuna. Saattaa olla että pikkujoulu sattuu aina ensimmäiselle adventille, en ole tarkastanut kalenterista josko se sattui viime sunnuntaille, se voisi olla ihan loogista.

En ole koskaan aiemmin viettänyt pikkujoulua minään tiettynä päivänä. Työpaikan pikkujoulut ovat eri luku ja niitä toki vietetään täällä kuten muuallakin ihan milloin vain, mutta tämä pikkujoulu on semmoinen juhla, että silloin otetaan sisään pikkujoulukuusi, joka on kooltaan pienempi kuin oikea joulukuusi; laitetaan jouluvalot ja sytytetään kynttilät, juodaan glögiä ja syödään hiukan jouluherkkuja, ja lapset saavat pikkujoululahjat. Kun seurustelin ensimmäistä talvea mieheni kanssa, saimme kutsun pikkujoulunviettoon miehen sisarelle, ja kutsu esitettiin muodossa "tuletteko meille kylään lauantaina, kun on pikkujoulu". Minulla on tapana vääntäytyä välillä jääräpääksi ja vänkäsin vastaan, että ei semmoista ole olemassa - joulun alla voi tavata ja vaikka istuskella jouluntunnelmissa, tarjota pipareita ja joulutorttuja, mutta ei ole olemassa pikkujoulua, jota vietetään tiettynä ajankohtana.

Nyt tämä tapa tuntuu mukavalta. Lauantaina olimme pikkujoulumarkkinoilla jotka järjestetään Kastelholman linnan lähistöllä Jan Karlsgårdenissa, siellä oli tarjolla kaikenlaista joulutunnelmaa piparkakkumuoteista havukransseihin ja hyasintteihin, lampaantaljoja ja kudonnaisia, joululaatikoita ja hilloja sekä Husön kauniita monihaaraisia kynttilöitä (joita en koskaan raaski korkean hinnan vuoksi ostaa). Kävimme myös ystävien lasten kanssa tapaamassa joulupukkia. Markkinoiden jälkeen tarjosimme ystäville vihanneskeittoa ja valkosipulileipää sekä makoisaa piparkakun makuista mutakakkua, jonka resepti oli viimeisimmässä Pirkka-lehdessä. (Resepti: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/99850-piparimudcake)

Sunnuntaina kävin tyttären kanssa leipomassa piparkakkuja meidän suomenkielisten salaseuran kanssa, oli oikein mukavaa. Sain jopa mahdollisuuden ryhtyä kerhontädiksi, ja siihen mielelläni tartuin, katsotaan josko minut lopulta huolitaan tehtävään.

Ja sitten vielä se hauskin juttu: perjantaina on luvassa aikuisten pikkujoulut. Miehen työpaikan jouluristeily on avec, ja tyttö menee illaksi hoitoon. Jännittää vaikka tiedän ja luotan, että varmasti kaikki menee hyvin. Tyttö ei ole aiemmin ollut hoidossa, ja laivalta on vaikea päästä hätiin jos kaikki menee myttyyn ja solmuun. Yritän ja olenkin hyvin onnistunut keskittymään siihen kivaan puoleen - siihen, että saa laittautua ja nähdä aikuisia ihmisiä, ehkä jopa päästä mukaan kuplivaan tunnelmaan. Kivointa on varmaankin se, että pääsemme miehen kanssa ihan aikuisten kesken nauttimaan jostain muustakin kuin kotiseinien sisäpuolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti