keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Pelottava suomenkieli



Viime päivät ovat olleet tasaisen harmaita ja kosteita. Mereltä on noussut iltaisin sumua ja lauttarannan keltainen valo kajastelee aavemaisena. Jotenkin tämä meren läheisyys on tuonut tähän syyskoleuteen uuden, lempeämmän ulottuvuuden, ainakin silloin kun tuuli on pysytellyt tyynenä. Koleus ei tunnu yhtä raa'alta kuin betoniviidakossa; luonto vain jollain lailla tulee enemmän iholle kuin vaikkapa kesäkuumalla.

Tapasimme tänään tyttären kanssa suomenkielisiä tuttavuuksia, ja meillä oli oikein mukavaa ja leppoisaa. Perheen tytöt olivat odottaneet vauvan kylääntuloa, ja he esittelivät kovasti askarteluja ja kertoilivat tarinoita tarhasta ja leluistaan. Keskustelimme suomen kielen asemasta täällä, ja sain kuulla, että esimerkiksi suomenkielisen päiväkodin perustaminen ei ole onnistunut tämän valtakunnan ainoassa kaupungissa. Kun ollaan yksikielisiä, niin ollaanpa sitten kunnolla yksikielisiä.

Täällä myös ilmestyy kaksi sanomalehteä, ja jos niistä vanhoillisemman tapahtumapalstalle lähettää suomenkielisen ilmoituksen, niin sieltä otetaan yhteyttä, että teksti on käännettävä ruotsiksi. Palstalla lepäävä suomenkielinen (ja siis suomenkielisten yhdistyksen jäsenille suunnattu) ilmoitus aiheuttaa lukijakunnassa negatiivisen reaktion, ainakin näin lehdessä pelätään ja perustellaan tapahtuvan. Tällaiset faktat kuristavat suomenkielisen kurkkua. Manner-Suomi on kaksikielinen, ja siellä lapset kyllä saavat käydä kaikenlaisissa kielikylpypäiväkodeissa - valinnanvaraa on englannin ja ranskan kautta venäjään ja melkein mihin tahansa kieleen. Uskoisin myös, että jos vaikkapa Aamulehteen tai Helsingin sanomiin lähettäisi englanninkielisen, siis kahden kotimaisen ulkopuolisen, ilmoituksen, se mukisematta julkaistaisiin.

Näiden juttelunaiheiden jälkeen suomenkieliset tapaamiset saavatkin aivan uuden, salaseuramaisen piirteen! Pitäisiköhän kristittyjen kala-symbolin innoittamana kehitellä autojen takapuskureihin jokin symboli, vaikkapa kuokkaa heiluttava Jussi tai jotain oikein metsäsuomalaista. Vaikka HK:n sininen lenkki. Asiasta ei tarvisi puhua mutta kaikki tietäisivät että samaa kerhoa ollaan, vaiennettuja suomenkielisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti