keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Näkkileipää marraskuun kunniaksi


Jaahas, kirjoittamisessa on ollut yli kuukauden tauko. Huomaan, että jos elämässä on paljon tapahtumia, tekemistä ja aikatauluja, niin tämä ylöskirjaaminen jää pois ensimmäisten joukossa. Sääli. Olisi kiva tajuta, että tämä on voimavara eikä miinusmerkkistä tekemistä.

Olemme olleet tyttären kanssa matkoilla: kummimummulassa, veljen luona, isän luona, siskon luona. Matka oli hieno, ja tytär oli aivan poikki, kun kotiintulomatkalla viimein yömyöhällä pääsimme viimeiselle saaristolautalle. Mutta mikä reissunainen! Joka paikkaan hän saapui iloisena ja jos oli ilta, kävi suoraa päätä nukkumaan, ja jos oli päivä, kävi suoraa päätä tutustumaan. Jospa itsekin voisi saapua pikkulapsen lailla jokaiseen uuteen tilanteeseen yhtä avoimin, iloisin mielin, eikä istua typertyneenä ja matkan rasituksista uupuneena eteensä tuijottamaan. Minä alan selvästi kulua loppuun! Välillä on niin kiva vain olla hissukseen ja mennä nukkumaan, eikä hillua ja hyppiä jokaiseen menoon mukaan. Kamalaa edes myöntää moista.

No, enemmittä puheitta kirjaan alas elämäni ensimmäisen näkkileipäreseptin, jonka mukaan olen leiponut kaksi kertaa, ja tykkään aivan valtavasti. Alkuperäinen resepti on ruotsiksi ja leivän nimi on Fröknäcke, mutta suomentaisin sen mieluummin Jyvänäkki kuin Siemennäkki. Jyvänäkki kuulostaa paljon paremmalta.
Kannattaa ottaa talteen ja leipoa. Tosi hyvää.

JYVÄNÄKKI
20-25 kappaletta

50 g tuorehiivaa (myös kuivahiiva käy hyvin, sovella määrä silloin nesteen määrään sopivaksi)
7 dl vettä
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pellavansiemeniä
1,5 rkl suolaa (totta, ihan hirveä määrä, mutta en ole uskaltanut vähentää)
6 dl karkeaa ruisjauhoa
noin 8 dl tattarijauhoa
(jauhoa leivontaan)

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Sekoita mukaan siemenet ja loput kuivat aineet kohtalaisen löysäksi taikinaksi. Anna kohota kulhossa lämpimässä liinan alla noin 1,5 tuntia. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Laita uuninpelti lämpiämään uuniin. Jaa taikina 20 osaan ja kaulitse ohuiksi pyöreiksi leiviksi leivinpaperin päällä. (Aseta leivän päälle sopivan kokoinen lautanen ja leikkaa veitsellä ylijäävä osa pois; saat tasaisen pyöreitä leipiä ja muutaman ylimääräisen leivän ylijäämätaikinasta). Painele haarukalla reikiä leipien pintaan. Vedä leivinpaperi leipineen uunissa kuumenneelle pellille ja paista noin 10-15 minuuttia uunin keskitasossa. Anna leipien saada hiukan väriä, jotta niistä tulee rapeita. Varo kuitenkin polttamasta niitä. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä ilman liinaa ja säilytä kuivassa, vaikkapa peltirasiassa.

ps. Muista maistaa uunituoretta näkkileipää kun se on vielä lämmintä. Maiskis.




2 kommenttia:

  1. Samoin tahtoo käydä minullekin - elämän ollessa täyteistä jää blogi väistämättä vähemmälle. Joskus tuota harmittelen, mutta tauoillakin on toisaalta sijansa - aika kutoo blogiinkin omat raitansa.

    Olette viettäneet aikaanne hyvin, rakkaiden parissa. Vaan kyllähän sitä reissussa rähjääntyy vaikka se ihanaa onkin. Kotiin paluussa on aina oma taikansa:)

    Tuo jyvänäkkiohje pääsi heti reseptikirjaan - KIITOS!

    Levollista joulunalusaikaa sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiltti! Ja samoin hyvää joulunalusaikaa sinulle!

      Näkkiohje on hirmu helppo ja leipä superhyvää, paahteisten jyvien makuista. Tytär söi ennen mieluusti kaupan näkkileipää, nyt antaa sen takaisin, kun sai syödä tämmöistä herkkua välissä.

      Poista