lauantai 24. marraskuuta 2012

Laatuaikaa



Meillä oli tänään puuhakas päivä. Mies asensi lattian ja lattialistat tyttären tulevaan huoneeseen, minä leivoin piparkakkuja ja myöhemmin vielä maalasin sukulaisnaisten kanssa posliinia, ensimmäistä kertaa eläissäni. Se oli tosi kivaa. Leipoessani kuuntelin perhettäni, joka siellä toisessa huoneessa asensi sitä lattiaa. Ensin minulla oli huono omatunto kun sain aivan yksin leipoa, sitten kävin kysymässä että onko tytär tiellä. Ei kuulemma ollut. Tajusin kuunnella ihan uusin korvin. Siellähän isä kertoi tarkkaan tyttärelle, miten homma hoidetaan, ja tytär kulki perässä ojentamassa vasaraa aina oikealla hetkellä. Kuuntelin laatuaikaa, harvinaisia ja kallisarvoisia hetkiä puolisolle. Saan olla tyytyväinen siihen, että meillä on juuri ja juuri varaa kotiäitiyteen.

Mutta tässä on piparkakkuohje, tein hiukan mausteisemman taikinan kuin yleensä, ja niistä tuli oikein maukkaita ja helposti leivottavia. Lapsikin sanoi syödessään kuuluvalla äänellä nam nam.

MAUSTEISET PIPARKAKUT

2 dl siirappia
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
250 g voita
2 rkl kanelia
2,5 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
2 munaa
4 tl leivinjauhetta
1 maustemitta suolaa
8 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan siirappi ja sokerit sekä joulumausteet, anna kuumentua, sekoittele. Paloittele voi ja sulata seokseen, sekoita tasaiseksi. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä, lisää sitten munat. Lisää sitten siivilän läpi jauhot, joihin on sekoitettu suola ja leivinjauhe. Laita taikina jääkaappiin, anna sen olla seillä seuraavaan päivään. Ota taikinasta veitsellä sopivia palasia, kaulitse kaulimella ohueksi levyksi leivinpaperin päällä, voit ripotella pikkuisen jauhoja taikinan pintaan jotta kaulin ei tarttuisi kiinni. Painele levystä muoteilla pipareita, nosta ohuen lastan avulla leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Anna paistua 200 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä. Säilytä piparit kuivassa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti